Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Γλωσσομάθεια

1.Αλήθεια,παιδιά, πιστεύετε οτι είναι απαραίτητη η γλωσσομάθεια και αν ναι,γιατί;
2.Θεωρείτε ότι είναι το ίδιο αναγκαία σε έναν Έλληνα, σε έναν Ελβετό και σε έναν Άγγλo;
3.Τι ρόλο νομίζετε οτι παίζει ή μπορεί να παίξει η εκμάθηση ξένων γλωσσών στην εκπαίδευση της χώρας μας;
Ποια είναι η άποψή σας στα παραπάνω ερωτήματα; Περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας!

1 σχόλιο:

Βάσω Κάλφα είπε...

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του ανθρώπου. Το να ξέρει κάποιος καλά, πλάι στη μητρική του γλώσσα, μία ή περισσότερες γλώσσες και να τις χειρίζεται με ορθότητα είναι αρετή.
Οι λόγοι που καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμη τη γλωσσομάθεια είναι πολλοί:
Οι πνευματικοί ορίζοντες του ανθρώπου διευρύνονται με τη γλωσσομάθεια. Αρχικά, το άτομο έρχεται σε επαφή με άλλους λαούς και πολιτισμούς, γνωρίζει την τέχνη, την επιστήμη τους κ.λπ. παράλληλα, αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, κινητοποιείται η σκέψη του και δέχεται ερεθίσματα για προβληματισμό πάνω σε ποικίλα ζητήματα της ζωής.
Επιπρόσθετα, η γλωσσομάθεια είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε όσους επιθυμούν σπουδές στο εξωτερικό, καθώς μπορούν να ανατρέχουν στην ξένη βιβλιογραφία, αποκτώντας έτσι πιο ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση. Έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, να αποκτήσουν πολύπλευρη πληροφόρηση για παγκόσμια γεγονότα που τους επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, αφού στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία υπάρχει έντονη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των λαών. Τέλος, το άτομο γίνεται πιο ευσυνείδητο και κατανοεί τη διαφορετικότητα της πραγματικότητας.
Το να κατέχει κάποιος μια ξένη γλώσσα, τον κάνει να εμβαθύνει περισσότερο στη δική του, γιατί κάνει συγκρίσεις και μαθαίνει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της δικής του γλώσσας, ενώ αναγνωρίζει συγχρόνως τον τρόπο νόησης της χώρας του, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει την εθνική και γλωσσική του ταυτότητα.
Συμπληρωματικά, ευνοεί την επικοινωνία και συνεννόηση με αλλόγλωσσους. Έτσι, τα άτομα απωθούνται από ρατσιστικές συμπεριφορές, αφομοιώνουν γόνιμα θετικά πρότυπα για δικές τους ελλείψεις και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν από κοινού παγκόσμια προβλήματα για μια ειρηνική συνύπαρξη σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού.
Η γλωσσομάθεια αποτελεί εφόδιο για την επαγγελματική ανέλιξη και αποκατάσταση του ατόμου, καθώς πρέπει να έρχεται σε επαφή με επιστημονικούς κλάδους του εξωτερικού και να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της δουλειάς του.
Επίσης, επιβάλλεται και για οικονομικούς λόγους αφού ευνοούνται οι οικονομικές συναλλαγές και η συνεργασία μεταξύ των κρατών.
Επιλογικά, η ανάπτυξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής χρίζουν αναγκαία τη γνώση ξένων γλωσσών, κι ένας γλωσσομαθής, σαφώς, τα καταφέρνει καλύτερα.